Tarih

Tarihte Bu Ay

PaylaÅŸ:

 

3 AÄŸustos 1914- I. Dünya Savaşı BaÅŸladı

20. yüzyılda dünya çapında yapılan iki savaÅŸtan birincisi olan I. Dünya Savaşı, 1914’ten 1918’e kadar süren küresel bir çatışmadır. Dünyanın dört bir tarafından birçok ülkenin, bilhassa Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu’nun katılması nedeniyle ‘Dünya Savaşı’ veya ‘Büyük SavaÅŸ’ olarak adlandırılmıştır.

SavaÅŸa katılan ülkeler; ihtilaf devletleri olarak adlandırılan Fransa, Rusya, Ä°ngiltere (daha sonra Ä°talya, Yunanistan, Portekiz, Romanya ve ABD’nin katıldığı), ittifak devletleri olarak adlandırılan; Almanya, Avusturya-Macaristan Ä°mparatorluÄŸu, Bulgaristan Krallığı ve Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu’dur. Hasta adam olarak isimlendirilen Osmanlı imparatorluÄŸu, Balkan savaÅŸları ile Balkanları ve Mısır’ı kaybetmiÅŸ hemen ardından 1. Dünya savaşına girmiÅŸtir. Birinci dünya savaşı, dünya savaşı tarihinde ilklerin yaÅŸandığı bir savaÅŸtır. Bu savaÅŸta ilk olarak Ä°ngilizler tarafından tanklar ve zırhlı araçlar kullanılmıştır.  Havada ise ilk kez uçaktan yararlanılmıştır. Ayrıca birinci dünya savaşında ilk defa yaÅŸanan top yekûn savaÅŸ yöntemi, eskiden halkların gıda ve ihtiyaç maddeleri sıkıntısı yaÅŸaması ezberini bozmuÅŸ, kitle imha silahları ile halklar da bu savaÅŸtan direkt olarak etkilenmiÅŸtir.

Tüm ülkelerden 65.038.810 askerin katıldığı savaÅŸ, arkasında resmî rakamlara göre toplam 8.556.315 ölü, 21.219.452 yaralı ve 7.750.945 kayıp veya esir bırakmıştır.1

SavaÅŸta hayatını kaybeden 8 milyon ölünün ise 1,5 milyonu Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu’na aitti.

Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu’nun atın sırtından inmesi, cihadı terk etmesi, Sünnetullah gereÄŸi binlerce cana mal olmuÅŸtu. Ümmet olma ÅŸerefini kaybetmenin ağır bedeli ödenmiÅŸ, Dünya’da yıllarca adaleti saÄŸlayan Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu’nun tarih sahnesinden çekilmesiyle dünya zulümlere boÄŸulmuÅŸ, ulus devletleri kurulmuÅŸ ve Müslümanlar dünyanın her yerinde kan aÄŸlamaya baÅŸlamıştır. Ancak bu zulümler aynı zamanda yeniden kurulacak olan Ä°slam Medeniyeti için Müslümanları uyandırmaktadır.

5 AÄŸustos 1945- Fransa’nın Cezayir Katliamı

Cezayir 16. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar Osmanlı yönetiminde huzur, güvenlik ve barış içinde yaÅŸadı. Ancak Osmanlı’nın dağılma süreciyle birlikte sömürgeci güçler de Ä°slam topraklarını paylaÅŸmaya baÅŸladılar. Paylaşılan bu topraklardan birisi de Cezayir idi. Fransız orduları 1827 yılında 37 bin askerle Cezayir’i iÅŸgale baÅŸladılar. Ülke 1830 yılında Fransa topraklarına katıldı ve 132 yıl boyunca Fransa’nın sömürgesi olarak kaldı. II. Dünya Savaşı esnasında ve sonrasında ortaya çıkan hava, Cezayir halkındaki özgürlük ruhunun daha da canlanmasına sebep oldu. II. Dünya Savaşı’nın bitmesinden sonra 5 AÄŸustos 1945’te Cezayir’de gerçekleÅŸtirilen törenlere katılanların, Cezayir bayrağı taşımaları ülkedeki iÅŸgal kuvvetlerini kızdırdı. Bu olay üzerine iÅŸgal kuvvetleri bir silahlı saldırı gerçekleÅŸtirdiler ve Cezayir kaynaklarına göre en az 45 bin kiÅŸi hayatını kaybetti.

Batılılar yaptıkları bu katliamlarla Ä°slam âleminin gözleri önünde binlerce Müslümanı katletti ve diÄŸer Müslümanların bu duruma sessiz kalacağını çok iyi biliyorlardı. Nitekim Fransa’nın 1,5 milyon Müslümanı ÅŸehit etmesinden yaklaşık 50 yıl sonra ABD Irak’ta yine benzer bir katliam gerçekleÅŸtirdi.

31 AÄŸustos 869 – Ä°mam Buhari’nin Vefatı (810-869)

810 senesinde Buhara’da doÄŸan Ä°mam Buhari’nin asıl ismi, Muhammed bin Ä°smail’dir. Hadis ilminde yüksek derecede olup, 300.000’den fazla hadis-i ÅŸerifi senetleriyle birlikte ezbere bilen bir âlim olduÄŸu için “Ä°mam”, Buharalı olduÄŸu için “Buhari” denilmiÅŸ, Ä°mam-ı Buhari ismiyle meÅŸhur olmuÅŸtur. Küçük yaÅŸta babasını kaybeden Buhari, ilk tahsiline doÄŸum yeri olan Buhara’da baÅŸladı. Duası makbul saliha bir hanım olan annesi, onun ve kardeÅŸinin yetiÅŸmesi için gayret sarf etti. On yaşından itibaren hadis âlimlerinin derslerine devam etti. On beÅŸ yaşına girmeden 70.000 hadis-i ÅŸerifi ezberledi.  16 yaşında Hac farizasını ifa ettikten sonra annesi ve kardeÅŸi Buhara’ya döndüler, Ä°mam Buhari ise Mekke’de kalıp, hadis-i ÅŸerif toplamaya baÅŸladı. On sekiz yaşındayken sahabe ve tabiin fetvalarını topladı. Mekke ve Medine’den baÅŸka BaÄŸdat, Basra, Kûfe, Mısır, NiÅŸâbur, Belh, Merv, Askalan, DımeÅŸk, Hums, Rey ve Kayseriyye gibi ilim merkezlerini dolaşıp, hadis âlimleriyle görüÅŸüp binden fazla âlimden hadis ve diÄŸer ilimleri öÄŸrenip nakletti. 869 senesinde Semerkand’ın Hartenk kasabasında vefat etti. Allah Rasulü’nün hadislerinden meydana getirdiÄŸi on altı yıllık bir çalışma sonunda yazılan ve bin kiÅŸiden toplanan 600 bin hadisten seçilmiÅŸ 7275 hadisi kapsayan El-Camiu’s-Sahih isimli eseri, Kur’an-ı Kerim’den sonra en sahih kitap olarak tarihe geçmiÅŸtir.

1.        NTV tarih dergisi- Åžubat 2009, Sayı 1, Sayfa 21