Kişisel Gelişim

Başarı Yolunda Altın Kurallar -1

Paylaş:

Başarmak mı istiyorsunuz? Görev ve sorumluluklarınızı en güzel bir şekilde yerine getirmek istiyorsanız işte size 11 kural:

1-Tırmandığınız Kaya ile Kertenkele Kadar Bütünleşmelisiniz

Dağcı tırmanmaya başlamadan önce bizim için sadece bir maceraperesttir. Tırmanırken ona “Bu düpedüz deli” diyebiliriz. Zirveye ulaştığında ise o hepimiz için sadece bir kahramandır. Sadece bir kahraman.... Dağcımız malzemesi olmadan, malzeme yardımı ile tırmanmaya çalışan iki dağcıyı geçer. Böyle inanılmaz başarıyı nasıl mı yaptı. Tek cevapla motivasyon sayesinde. Zihni ve bedeni hep o anla; yalnızca tırmanış anıyla bütünleşti. Tırmanma dışında ne hayal kurdu ne de zirveye ulaşabilmeyi düşündü. Tırmanmaya karar verdiğinden itibaren, yalnızca tırmanmayı düşündü. Çünkü hedefe ulaşmak için motivasyon çok önemlidir.

2-Çiçekleri Görüyor Musunuz?

Etrafınıza bir daha göremeyecek gibi bakınız. Bir daha duyamayacak gibi dinleyiniz. Çünkü o zaman her zaman bakıp da göremediğiniz, fark edemediğiniz, duyamadığınız şeyleri, fark edip, görüp, duyacaksınız. İşte o zaman şükredeceksiniz. Ben nelere sahipmişim, diye şaşıracaksınız. Elimizdekilerin değerini, sahip olduğumuz şeylerin ne kadar üstün olduğunu bilelim. Çünkü sahip olunan şeylerin değeri kaybedilince anlaşılır. İnsan elindekilerin değerini, en basitinden bir çiçeğe, tatlı bir gülümsemeye ve hoş bir masumiyetle bakarak anlayabilir. O çiçekte tüm sırlar, tüm kelimeler, tüm gerçekler gizlidir.

3-Hedef , Titremeyen Bir El İster

Eğer büyük bir gayeniz, hedefiniz varsa mekanik zevklerinizi terk edeceksiniz. Öyle ki bu mekanik zevkler, payenize duyduğunuz büyük aşkı basit bir cilvelenme seviyesine düşürür. Mekanik zevklerin her davetinde biraz daha biraz daha sönmüş olarak dönersiniz. İçinizdeki tatlı dile kulaklarınızı tıkayacaksınız. Gerekirse o tatlı dili çekip koparacaksınız.

Hayatınız yaşam tarzınız, isteklerinizle özdeştir. Hedef; dolu bir şarjör, iyi kavranmış bir kabza, örselenmiş bir yiv, tutukluk yapmayan bir mekanizma, nihayet titremeyen bir el ister.

4-Gücünüzü Kötü Alışkanlıklarınızı Beslemek İçin Kullanmayın

Monteigne’e göre alışkanlıklar öyle gürültü yaparak gelmiyor. Yavaş yavaş sinsi sinsi içimize adımını atar. Başlangıçta kuzu gibi sevimli, alçak gönüllüdür. Ama zamanla oraya yerleşip kökleşti mi öyle azılı, öyle amansız bir yüz takınır ki kendisine gözlerimizi bile kaldırmaya izin vermez.

Önemsenmeyen bir hareket, küçük bir girişim, alışkanlıklara mal olabilir. Olabilecek “Bir şey olmaz” demek kadar kötü bir başlangıç olamaz. Alışkanlıklar enerjimizi ve zamanımızı bizimle paylaşırlar. Öyleyse bizim “dost” alışkanlıklara ihtiyacımız var.

5-İnsan İçin Çalıştığından Başkası Yoktur

Başarmak için gerekli birçok kuvvete sahip olabiliriz. Ama bunlara sahip olduğumuz halde çalışmazsak başaramayız. İnsanın her yaptığı kendinedir. Her insan kendi işini kendi halletmelidir. Kendine güvenmelidir. Öyle ki başkalarının yaptığı şeyden iş çıkmaz. İşte Necm Suresi 39. Ayeti kerimesi: “Ve en leyse li-insani illa ma sea” insan için çalıştığından başkası yoktur. Tutunun ve yürüyün.

6-”Bütün Umudum Kendimde” Diyebiliyorsanız...

“Bütün umudum kendimde” dediğiniz ve bu sözün gerektirdiği gibi çalıştığınız takdirde başkalarını da yanınızda bulmanız zor olmayacaktır.

Zaferin kendinize ait olduğunu anladığınız an içinizdeki zaferleri ortaya çıkarmak için çelikten bir irade ve inançla çalışmaya koyulduğunuz an etrafınızda size yardım edecekleri görürsünüz.

Zaferiniz başkalarına bağlı ise zaferden ümidinizi kesin.

7-İnsana İnsan Olduğu İçin Değer Verin

Her peşin hüküm, peşin hüküm doğuracağından insanca yaklaşım bize insanın ruh ve fikir atmosferinde rahat hareket etme imkânı verir. Böylece önyargılarımızı yeneriz. Karşınızdaki insan kendine hangi değeri biçmiş olursa olsun, siz ona değer verdiğinizi hissettirin.  Takınacağımız tavır; ona insan olmanın büyük değerini vermektir.

Yüz yüze geldiğiniz her insanı bir ayna olarak kabul edin. Aynada göreceğiniz ancak kendinizsiniz. Öyleyse aynada görmek istediğiniz gibi hareket edin.

8-İşinizi En Mükemmel Bir Şekilde Yapın

Ne yapıyor olursanız olun en mükemmel şekilde yapmaya çalışın. Hiç kimsenin gücü mükemmel bir işi görmezliğe gelmeye yetmez. Mükemmel bir iş kendini mükemmel bir şekilde kabul ettirir. İşinizin ehli olun. Bunun için hiçbir fedakârlıktan kaçmayın.

9-İşimizin İsimsiz Kahramanı Olabilmeliyiz

İsimsiz kahraman, insanlığa faydalı olacak her şeyde kendisinde bir sorumluluğu olduğuna inanan, bunun için fedakârlığa hazır bulunan bir insandır. “Ben yardım etmezsem bu adam ölecek” “Ben yardım etmezsem bu iş yarım kalacak” düşüncesini, iliklerimize işlemiş bir samimiyetle yaşamalıyız.

İşimizin, amacımızın, fikrimizin isimsiz kahramanı olabilirsek kahramanlığa isim olabiliriz.

10-Komik Adam Olmayınız

Şiddetli böbrek sancısı çeken birisi karşınızda inlemeye başlarsa o sancıyı siz de çekersiniz. Yüzünüzdeki ifade, inleyen hastanın yüzündeki ifadeye benzer böbrek sancısının ne kadar yıldırıcı olduğunu anlatmak için sancı çekiyormuş taklidi yapan birisi ise size pek komik gelir. Kendinizi, henüz liyakat kesb etmediğiniz hiçbir unvanla, tavırla, sesle, düşünce ve hisle ifade etmeyiniz.

Böbrek sancısı çekiyormuş gibi yapmayınız. İşte “komik adam” olmamanın birinci şartı.

11-Faaliyetlerinizde Boşluk Bırakmayın

Parçalardan birinde göstereceğiniz bir ihmal yapacağınız bir hata elde etmek istediğinizden bambaşka bir bütünlük elde etmenize sebep olur.

Öğrenme ve çalışma faaliyeti sistemli olmalıdır. Bu faaliyetin başlangıç ve bitiş noktası arasında en ufak bir boşluk bırakılmamalıdır. Öğrenme ve çalışma faaliyeti sırasında bırakacağınız bir boşluk, ihmal edeceğiniz küçük bir konu, uygulandığı esnada çökmenize sebep olur. Tıpkı bir evde çimento, demir eksikliğinden dolayı depremde yıkımların olması gibi. *

*Recep Şükrü APUHAN’ın “Başarı Yolunda 70 Altın Kural” kitabından alıntı