Yılın Hedefi

Başarılı Davetçi Olmanın Yolları-2

Paylaş:

Davette başarılı olabilmenin püf noktalarından birkaç tanesini sizlerle paylaşmıştık. Bu sayımızda ise davetçinin dikkat etmesi gereken hususların neler olduğuna maddelerle değinmeye devam ediyoruz.

Davetçilerin Dikkat Etmesi Gereken Hususlar

1.  Takdirle Başlamak:

İnsanlarla iletişim ve ilgilenme konusunda ilk adımı tenkitle değil takdirle atmalısınız. Yeni insanlar için tenkitten ziyade takdirden istifade edilmelidir.

2. Tebessüm Etmek:

Peygamberimizin genel hali hüzündür. Ama biri kendiyle konuşmak istediğinde tebessüm ederdi. Bunun sadaka olduğunu söylemiştir. Sadaka vermek bir insanın eksiğini gidermektir, tebessüm ve mutluluk da insanların bir eksiğidir. O yüzden onu da karşılamak gerekir. Zor zamanlarda gülümsemek zordur ama Allah rızası için tebessüm etmeye kendinizi zorlamanız gerekir. Selam herkes tarafından veriliyor ama tebessüm ihmal ediliyor.

3. Cömert Olmak:

Davetçi, özellikle ilgilendiği kimselere ikramda bulunmalı ve yemek yedirmelidir. Cömertlik İslam ahlakıdır. Avrupa kültüründen uzaklaşmak gerekir. Bir bardak çay ısmarlamakla bir insan kazanılabilir, cimrilik yapıldığında ise bir insan kaybedilebilir.

4. Samimi Olmak:

Yapmacık olmak insan kaybettirir. Kızması gereken bir durum varsa hemen kızması yanlış ise de memnun görünmek de samimiyetsizlik olur.

5. İnsanlarda Kalıcı İzler Bırakmamak:

Bazı şeyler kötü iz bırakır. Özellikle kişilikle alakalı olan şeyler. Mesela; kibir kötü, tevazu ise aksine iyi bir iz bırakır. Davetçi paslı çivi gibi iz bırakacak sözler sarf etmemelidir.

6. Güzellikle Öğretmek:

İslam davetçisi yeni gelen insanlara öğretmesi gerekeni güzellikle öğretir. Yeni gelen insanlar hata yapabilir. Onlara tenkit etmeden yaklaşılmalıdır. Çok tenkit eden insanın kazandığı insanlar da bir süre sonra ona benzer. Davetçi kendisinde bulunan hastalıkları kazandığı insanlara bulaştırmamalıdır!

7. Birebir İlgilenmek:

Kazanmak için mutlaka özel görüşmek gerekir. Herkesin hastalığı farklıdır. Davetçi doktor gibi muhataplarıyla tek tek ilgilenmeli ve onlara özel zaman ayırmalıdır.Davetçinin zamanı kıymetli olduğu için herkesle değil ilgili insanla uğraşmalıdır.

8. Tartışmamak:

Tartışmayı kazanmak, tartışmamakla olur. Yeni bir insanın ilmi bir konuyu anlaması mümkün değildir. İlmi konuları güzellikle kapatmak en güzelidir. Özellikle İslam’ın hareket metodu ile ilgili konuları.

9. Menfaatçi Durumuna Düşmemek:

Davetçi, ilgilendiği insandan kendi için asla maddi bir şey kabul etmemelidir. Kendisini aracıyla bir yere götürmesini istemek bile bazen insan kaybettirir. Davetçinin muhatabından borç alması bile yanlıştır. İnsanı kazanmadan ondan bir şey istemek onu kaybetmeye sebep olur. Hürmet etmesini beklemek gibi manevi menfaat dahi beklenmemelidir.

10. Dış Görünüşün Temiz Olmasını Sağlamak:

İslam’ın ilk emirlerinden biri de “Elbiseni temiz tut” ayetidir. Ayet bedenin temiz olması gerektiğini de ifade eder. Bedensel temizliklere dikkat etmek gerekir. Pasaklı haller insanları uzaklaştırır. Temiz olmayan birine insanlar tarafından kıymet verilmez, sözü dinlenmez.

11. Muhatabı Olduğu Gibi Kabul Etmek:

Böyle günahlarla dolu toplumda yetişen insandan fazla bir şey beklememeliyiz. Muhataplarımızın içerisinde bulunduğu çevreyi göz önünde bulundurmamız gereklidir. Davetçi muhatabına bir öğretmenden daha merhametli yaklaşmalıdır. Bir hata yaptığı zaman karşımızdakini utandırmadan uyarmak veya sonraya bırakmak gerekebilir.

12. Muhatapla Paylaşımda Bulunmak:

Davetçinin ilgilendiği insana bazen kendi özel durumlarından bahsetmesi onun yakınlığını kazanmasına sebep olur, aradaki resmiyeti kaldırır. Çok görüşmekle birlikte sık görüşmek de önemlidir. Aradan resmiyet kalkmadan o insanı işin içine alamazsınız.

13. Muhatabı İyi Dinlemek:

Muhatabın konuşmasına fırsat vermemek onun mutmain olmamasına sebep olur. Konuyu dağıtmaya başladığı an ondan söz hakkını almak gerekir. Ama içinde biriktirdiklerini de boşaltmasına fırsat vermek gerekir. İçinde söyleyeceği şeyler olan insan karşısındakinin konuşmasını iyi dinlemez.

14. Kazanmak İstediği Kimse İçin Dua Etmek:

İlgili insanlarla hem ilgilenmek hem de dua etmek gerekir. İlgili,şahsiyetli ve başarılı insan bulduğunuzda onu bırakmayın ve ona dua edin. Çünkü o insan kıymetlidir.

15. Mesaj Göndermek:

Davetçi vazifesini yaparken teknolojiden de istifade etmeyi bilmelidir. Muhatabına dikkat çeken bir ayet-hadis veya güzel bir söz yazıp mesaj olarak gönderebilir.

16. Whatsapp Grupları Oluşturmak:

Davetçi ilgilendiği insanlarla gruplar oluşturup, paylaşımlar yapabilir.

17. Skype Görüşmeleri Yapmak:

Davetçilerin ilgileneceği kişiler uzakta ise onlarla bu şekilde görüşmeler yaparak eğitmelidir.

18. İşyerine Ziyarete Gitmek:

Çok rahatsızlık vermeden ara ara işyerine ziyaret yapmak gerekir. Bu ziyaretler usandırmadan yapılmalıdır ve uygun saatlerde gidilmelidir.

19. Sözleştiği Zamana Sadık Kalmak:

Söz verdiğiniz zamanda ve günde mutlaka söz verdiğiniz yerde olmaya dikkat edin. Sözünü tutmayan insana itibar edilmez.

*Alparslan Kuytul Hocaefendi’nin 16 Mart 2017 tarihli “Davet” konulu seminerinden derlemedir.