Kişisel Gelişim

Her Dava Adamının Edinmesi Gereken 60 Prensip

Paylaş:

Her kardeşimiz;

  1. Kendi sahasında sözü dinlenilen, başarılı bir kişi olmaya çalışmalı, yaptığı işi düzgün ve hakkı ile yapmalıdır.
  2. Hadiste belirtilen yedi büyük günahtan sakınmalı, ailesi ile iyi geçinmeli, değişmeleri konusunda aceleci olmamalıdır.
  3. Kalp temizliğine önem verdiği kadar, elbisesinin ve çevresinin temizliğine de önem vermeli, pejmürde vaziyette olmamalıdır.
  4. Az uyumaya, az konuşmaya, az yemeğe özen göstermeli ve kendisiyle güzel geçinilebilen, ülfet edilebilen bir kişi olmalıdır.
  5. Kâfirlerin İslam ülkelerini ele geçirebilmek için araç olarak içkiyi ve kadını kullandıklarını iyi bilmeli, tüm uzuvlarını haramlardan korumaya çalışmalı, kadınlardan ve zararlı televizyon programlarından uzak durmalıdır.
  6. Gıybetten aslanlardan kaçar gibi kaçmalı, gıybetin kardeşliği ortadan kaldıracağını ve hizmette soğumayı doğuracağını unutmamalıdır. Bir hatayı düzeltmek için söylüyorsa, sadece o hatayı düzeltebilme gücüne sahip olan kişiye söylemelidir.
  7. Her yerde ve her zaman kendini kontrol etmeli, bedevîce değil medenîce davranmalı, basit hareket ve konuşmalardan kaçınmalıdır. (Tesbihle oynamak, ayak ayaküstüne atmak, yemek yerken sesli yemek ve fazla yemeğe çalışmak, yolda yürürken vakarsız yürümek, kirli elbise ve ayakkabı giymek, bir şey yiyerek yürümek, tartışmak, bağıra çağıra konuşmak v.b)
  8. İlimde ve hizmette kendisinden daha büyük kardeşinin yanında çok mecbur olmadıkça konuşmamalı, konuşmanın arasına girip konuşmacının ahengini ve tesirini bozmamalıdır. Sormak istediği bir şey varsa izin isteyerek kısaca sormalı, kendi fikri sorulduğunda lafı uzatmadan kısaca cevap vermeli ve o makamın, kendisi için gerekli sorular sorarak istifade etme ve dinleme makamı olduğunu unutmamalıdır.
  9. İtikatta ve amelde Ehl-i Sünnet’e, özellikle bağlı olduğu mezhebe uymalı, sapık fırkalardan kendisini ve arkadaşlarını korumalıdır.
  10. Ehl-i Sünnet ile Şia arasındaki ihtilafların tartışılmasının ve büyütülmesinin kâfirlerin işine gelebileceğini iyi bilmelidir. Ehl-i kıble olan tüm Müslümanları sevmeli ve Ehl-i Sünnet’e bağlılığını sürdürecek bu ihtilaflı meseleleri ilim ehline bırakmalıdır.

Devam Edecek...