Kitap Tanıtımı

İslam Davetçilerine Tavsiye Kitaplar -4

Paylaş:

İLETİŞİM DONANIMLARI | DOĞAN CÜCELOĞLU

Davette iletişimin ne denli önemli olduğuna dikkat çekmek amacıyla bu ay Psikolog Doğan Cüceloğlu’nun “İletişim Donanımları” adlı kitabını okurlarımıza tavsiye ediyoruz.

Kitabına iletişimin etkili ve verimli hale gelebilmesi için sade bir iletişim değil, donanımlı ve bilinçli bir iletişim yoluna gidilmesi gerektiğini ifade ederek başlayan yazar, ilerleyen bölümlerde insanın oldukça muhteşem bir varlık olduğunu ve potansiyel bir hareket mekanizmasına sahip olduğunu anlatmaya çalışmıştır.

İletişimin çok yönlü kanallarının olduğunu ve bu kanalda hem alıcı hem de iletilen tarafın gereği şekilde tanınmış olması gerektiğini ifade eden yazar, iletişimin hem en güzelini hem de en kötüsünü sergileyebilme gücüne sahip olan ‘insanın’ fıtri birtakım özelliklerinden bahsederek okuyucularına insanı tanıtmaya çalışmıştır.

Yazar kitabını bitirirken, iletişimde hangi esas olarak alınan değerlerin oldukça önemli olduğunu ifade etmiş, “Kısa Bir Gözden Geçirme: Nelerle Donandık” sayfası ile de okuyucunun kendisinde var olan potansiyelini, yeteneğini ve kabiliyetlerini düşünmesi ve onları hakkı ile kullanması gerektiğine dikkat çekmiştir.

                Kitapta geçen “Bilincim Donanınca Ne Olacak?” sorusu insanlığı hakka ve cennete davet eden davetçiler için oldukça önemli bir sorudur. İslam davetçileri bu soruyu kendilerine çevirecek olsalar, verecekleri cevap ile insanlığa yapmış oldukları davetin çok daha profesyonel seviyeye ulaşması kuvvet ile muhtemeldir.

Kitabımız iletişimi etkileyen faktörleri hem iç hem de dış faktörler olarak başlıklandırmıştır. İslam davetçisi de muhatabına anlatacağı hakikati anlatmadan evvel onun iç ve dış alemini, o anki stres ve psikolojik durumunu dikkate alarak konuya başlamalıdır. Anlatacağı şey Tevhid kadar önemli bir mesele de olsa eğer sağlıklı bir iletişim gerçekleştiremezse davetinin beklediği yönde olumlu sonuçlar vermeyeceğini göze almalıdır.

İslam davetçisi tebliğ yapacağı kişi için manevi anlamda bir doktor gibi olduğundan muhatabına manevi şifası olan İslam’ı sunup, anlatmadan önce onun mevcut sorunlarını, içinde bulunmuş olduğu maddi ve manevi sorunları bilmelidir ki tıpkı bir doktor gibi doğru bir tedavi uygulayabilsin.

İslam Davetçisinin Muhatabı Ne İster?

Yazarımız bu soruyu kendisi sormuş ve bizi de bu konuda düşünmeye yöneltmiştir. Davetçinin muhatabı ‘dikkate alınmak’ ister, bu durumda o davetçiye düşen muhatabını büyük bir dikkatle dinlemek ve fikirlerini ciddiye almaktır. Yazar ayrıca iletişimde muhatabın ‘sevilmek, özlenmek ve değerli olmak’ gibi isteklerinin olduğuna da değinmiştir. Bu durum bize davetçinin sahip olması gereken vasıfları da göstermiş olmaktadır.

Evet, bir İslam davetçisi muhatabına karşı oldukça ilgili olmalıdır. Hem de en az Batılın ve Batı Medeniyetinin insanlığı muhatap alırken gösterdiği ilgiden daha ilgili olmalıdır… Ayrıca, İslam davetçisi muhatabını sevmeli ve hatta özlemelidir. Ona hakikatleri ulaştırmayı, İslam’ı anlattığı zaman onun gözlerinde yanan iman ışığının tekrar tekrar yanmasını sevmeli ve özlemelidir…

Kitabımız iletişimde hangi değerlerin önemli olduğuna vurgu yapmıştır. İslam davetçileri için bu değerleri belirleyen merci her meselede olduğu gibi Kur’an ve sünnettir. “Muhatabımız kimler olabilir kimler olamaz”, “davet yaparken anlatmam gereken ilk şey nedir?” vb. tüm soruların cevabı Allah ve Rasulü’nden alınmalıdır. Aksi takdirde kurmuş olduğu iletişim Rabbani değerlere uygun olmayacak ve tebliğ hakkıyla gerçekleşemeyecektir.

Allah Azze ve Celle tüm İslam davetçilerine, İslam Medeniyetinin kurulmasına vesile olacak şekilde hakkıyla donanmalarını, ihlaslı ve iletişimde başarılı olabilmelerini nasip eylesin…