Yılın Hedefi

Kardeşlik İmtihanı

Paylaş:

     Dünya hayatı bir imtihandan ibarettir zaten… Çok çeşitli imtihanlardan geçer insanoğlu. Kaptan kaba koyar Rabbim. Hayattaki herhangi bir nimet bile yeri gelir imtihana dönüşür. İnsanların insanlarla imtihan olması da bunlardan biri…

     “Sizin bazınızı bazınızla imtihan ederiz. Bakalım sabredebilecek misiniz?”1 buyurarak Rabbimiz de birbirimizin imtihanı olduğumuzu ifade etmiştir. Kardeşlik; bu güzel duygu, bu anlamlı kavram, ulaşıldığında hayatı cennete çeviren bu büyük nimet de yeri gelir imtihana dönüşür.

     Evet, kardeşlik bir imtihandır. Sevebilecek misin kardeşini, yoksa hep kusurlarını görüp sevemeyecek misin? Sevmek imtihan olduğu gibi sevememek de bir imtihandır. Ve kardeşlik imtihanında sevmek imanın gereği olarak şart koşulmuştur. Bu sebeple Peygamber Efendimiz Sallallahu Aleyhi ve Sellem: “İman etmedikçe cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe iman etmiş olmazsınız”2 buyurmuştur. Hadiste mümin kardeşini sevmek için herhangi bir şart da koşulmamıştır. Huyu suyu hoşuna gitse de gitmese de, beğensen de beğenmesen de sevebilecek misin, bağrına basabilecek misin, kardeşlik duygusunu hissedebilecek misin? İmtihan işte buradan başlar.

     Kardeşlik bir imtihandır. Bedelini ödeyebilecek misin, ödemeyecek misin? Sıkıntılarına katlanabilecek misin, zor zamanlarında yanında olabilecek misin? Derdiyle dertlenip, gerekirse onun için rahatını bozabilecek misin? Yalnız kaldığında yanında seni görebilecek mi? “Müslüman, Müslümanın kardeşidir. Ona zulmetmez, haksızlık yapmaz, onu düşmana teslim etmez. Kim bir Müslümandan bir sıkıntıyı giderirse, Allah Teâlâ o kimsenin kıyamet günündeki sıkıntılarından birini giderir…”3 Hadiste ifade edilen her bir vasıf bir vazife aynı zamanda bir haktır aslında… Her biri bedel isteyen, şu an zayıf imanlarımıza ağır gelen kardeşlik vazifeleri… İman ve sevgi olmadan ödenemeyecek vazifeler. Kardeşlik buradan devam eder.

     Kardeşlik bir imtihandır. Aynı zamanda bir kalp temizliği ve ahlak güzelliği imtihanı… Ona karşı daima hüsnü zanda bulunabilecek misin?4 Onun arkasından konuşmak yerine samimiyet gösterip hatalarını yüzüne karşı nasihatle uyarabilecek misin?5 Yeri gelip kendi ihtiyacın olmasına rağmen onun ihtiyaçlarını nefsine tercih edebilecek misin?6 Harcayabilecek misin kardeşinin uğrunda malından?  Haset etmeden, ona karşı kibirlenmeden, ona karşı ikiyüzlü olmadan tertemiz bir kalple muamele edebilecek misin? Korkaklığını yenip tüm cesaretini toplayarak zalime karşı birlikte karşı koyabilecek misin? Yıllarca büyük bir sabır ve vefayla onun yanında yer alabilecek misin?

     Kardeşlikle arınır kalplerimiz tüm hastalıklardan, kardeşlikle ulaşırız yüce mertebelere, huzura kavuşur yalnız ruhlarımız… Kardeşlikle bir olur, birlik olur, düşmana korku salarız. Kardeşlikle ayaklarımız sabit kalır dava yolunda, daha bir sağlam basar yere ayaklarımız. Kalplerimizden korku gider. Kardeşlikle nail oluruz Allah sevgisine ve yüce cennetlere…

     Boş yere inmedi bunca ayet, boşuna hadislerde Efendimiz Sallallahu Aleyhi ve Sellem’in en çok üzerinde durduğu konu olmadı. Gerek kendimizin gerek ümmetimizin kurtuluşu gerçek kardeşliği sağlamamıza bağlı. ‘Kenetlenmiş tuğlalar’ gibi olmadıkça davada başarı da beklemeyelim.7 Kardeşlikle gelecek rahmete başka ne yapsak ulaşamayız.

     Peki, biz imtihanın neresindeyiz? İşte bu yıl bunun muhasebesini yapacağız hep birlikte. Geçirdiğimiz zorlu süreç bize en çok kardeşliğin önemini hatırlattı. Hz. Lut gibi “Keşke arkam olsaydı”8 demedik çünkü sırtımızı dayayabileceğimiz kardeşlerimiz vardı. Bir avuç sayılabilecek küçük inanmış bir topluluk olarak birbirimize kenetlenerek fırtınaya karşı yürüdük. Kimseyi zalime karşı yalnız bırakmadık, ezdirmedik, sancağımızı hep birlikte tutarak yükselttik. Birlikte ağladık, birlikte güldük. Aynı gaye için birlikte çarptı kalplerimiz. Bütün bunları Allah’ın yardımı ve izniyle yaşadık.

     Ama yeterli değil… İnandığımız davanın ve hedefimizin büyüklüğü daha büyük bir kardeşliğe ihtiyaç duymamıza neden oluyor. Ayrıca dört dörtlük de değiliz. Halen kendisini yalnız hissedenlerimiz var. Kalbi kırık, umduğunu bulamamış olanlarımız da az değil. Kimimiz hoşgörünün azlığından, kimimiz su-i zandan kimimiz de asık suratlarımızdan şikâyetçi. En çok da vefa… Büyüklerimiz vefasızlıktan, küçüklerimiz ilgisizlikten yana bir hayli dertli. Eskilerimiz kendini değersiz hissederken, yenilerimiz de bizden memnun değil. Ayet ve hadislerdeki kardeşliği henüz hakkıyla yaşayamadık. Sahabe nesli olma yolunda ilerlemeye çalışan Öncü Nesil için kardeşlik, sahabenin kardeşliğine daha çok benzemeli oysa. Herkes bir yönünden tutsa da sorunumuz temelde aynı konuya gelip dayanıyor: Kardeşlik ve Dayanışma.

     Özlemimiz sahabe kardeşliğini günümüze taşımak. Birbirimize güvenerek, birbirimizle güçlenerek ömrümüzün sonuna kadar davamıza devam etmek… Her şeyin karşılıklı menfaate dayandığı günümüzde toplumumuza samimiyetimizle örnek olmak… Eskilerimizi de, yenilerimizi de büyüklerimizi de küçüklerimizi de küstürmeden, kaybetmeden azalarak değil artarak yolumuza devam etmek.

     Bütün bu sebeplerle ve en çok Allah’ın rızasını kazanabilmek için her yıl yaptığımız gibi bu yıl da kendimize bir hedef tayin ettik. Bir konuyu hedef tayin etmek o konunun sadece o yıl önemli olduğunu göstermez elbette. Kardeşlik ömürlük bir meseledir aslında. Fakat her yıl bir konuyu hedef seçerek o yıl içerisinde yaptığımız uygulamalarla o konudaki eksiklerimizi gidermek istiyoruz. Ayrıca yıl içerisinde üzerinde durduğumuz konuyu meleke haline getirip ömür boyu onu yaşamak istiyoruz. Bu yıl da hedefimiz "Kardeşlik ve Dayanışma" oldu. Bundan sonrasında tüm kardeşlerimizi ve hatta toplumumuzu kuşatacak etkili yöntemler araştırarak bunları ödev haline getireceğiz inşallah. Bu ödevleri belirli periyotlara bölerek uygulanır hale getirmeyi de amaçlıyoruz. Bu ödevler bizim kendi düşüncemizden ziyade ayet-hadis ve sahabe uygulamalarına dayanarak şekillendirmek istiyoruz. Gelecek sayımızdan itibaren bu sayfada kardeşlikle ilgili ayet-hadis, bunlardan yola çıkarak pratik uygulama ve ödevleri anlatma şeklinde yolumuza devam edeceğiz inşallah. Gayret bizden, başarı Allah’tandır. Rabbim hedefimize ulaşmayı nasip eylesin.

     “Ey Allah’ın kulları, böylelikle kardeş olunuz.”9

  1. Furkan, 20
  2. Müslim, İman
  3. Buhari, Mezâlim 3; Müslim, Birr 58
  4. Hucurat, 12
  5. Hucurat, 12
  6. Haşr, 9
  7. Saff, 4
  8. Hud, 80
  9. Müslim, Birr 32