Kitap Tanıtımı

Okurların Dilinden: Medeniyetler Çatışması

Paylaş:

Bu ay, 1990’lı yıllardan itibaren uluslara­rası ittifak ya da ihtilaflarda belirleyici un­surun politik ya da ekonomik ideolojiler değil; medeniyetler olmaya başladığını ifade eden Samuel P. Huntington’un ilk önce makale olarak yayınlanan daha sonra kitap haline getirilen “Medeniyetler Ça­tışması” adlı eserini inceleyeceğiz.

SOVYETLER YIKILDIKTAN SONRA BAŞLAYAN ARAYIŞ

1989 yılında Berlin Duvarı’nın yıkılması ve 1991 yılında Soğuk Savaş Döneminin sona er­mesi sonrası dünya küresel sistemi değişikliğe uğradı ve bu değişikliğin nasıl olacağı/olması gerektiği konusunda tartışmalar başladı. So­ğuk Savaş Döneminin sonunda komünist zih­niyete sahip olan Sovyetlerin yıkılması ile ABD süper güç olarak nitelendirilmeye başlandı. İşte bu sırada küresel sistemin yapısı ile alakalı yeni teorilere ihtiyaç duyuldu. Bu süre zarfında birçok uzman bu ihtiyaca binaen yazılar kale­me aldı. “Yaklaşan Anarşi”, “Düşük Yoğunluklu Çatışma”, “Post Modern Savaş”, “Moleküler İç Savaş”, “Sınırsız Dünya”, “Küreselleşme”, “Kont­rolden Çıkmış Dünya” gibi yazılan birçok maka­leden en çok öne çıkanı ise Samuel Hunting­ton’un “Medeniyetler Çatışması” tezi oldu.

SAMUEL HUNTİNGTON KİMDİR?

Samuel P. Huntington, 18 Nisan 1927 New York doğumludur. Harvard Üniversitesinde uzun süre Politik Bilimler Akademisi Profesö­rü olarak görev yapmıştır. 1977-1978 yıllarında ABD’nin Ulusal Güvenlik Konseyi ve Güvenlik

Planlama Bölümünün koordinatörlüğünü üstlenmiştir. 1986-1987 yıllarında ise Ame­rikan Politik Bilimler Birliğinin başkanlığını yapmıştır. 2008 yılında Massachusetts’te vefat etmiştir. Samuel Huntington’un Medeniyetler Çatışması makalesi ilk kez 1993 yılında Foreign Affairs Dergisinde yayınlandı. Daha sonra gö­rüşlerini genişleterek “Medeniyetler Çatışması ve Dünya Düzeninin Yeniden Kurulması” adıyla kitaplaştırdı.

MAKALENİN TEMEL KONULARI

Huntington, yazdığı makalede konuyu fark­lı yönleriyle ele alarak tartışmaktadır. Ortaya koyduğu kuramının temel tartışma konuları şunlardır:

  • Medeniyetler niçin çatışacak?
  • Medeniyetler arasındaki fay kırıklıkları,
  • Akraba ülke sendromu,
  • Batı ve geri kalan ülkelerin karşıtlıkları,
  • Bölünük ülkeler,
  • Konfüçyen-İslami bağlantı,
  • Batı için neticeler.

 

Medeniyetlerin niçin çatışacağını altı mad­dede ele alan Huntington, yeni dünya düze­niyle birlikte ortaya çıkacak savaşın nedeninin ideolojik ve ekonomik olacağı düşüncesine ka­tılmaz. Ona göre hâkim mücadelenin kaynağı “kültürel” nedenler olacaktır ve küresel politi­kaların asıl mücadeleleri farklı medeniyetlere bağlı grup ve milletler arasında meydana gele­cektir. Medeniyetler arasındaki fay hatları gele­ceğin savaş hatları olacaktır.

 

BATI VE DİĞERLERİ!

 Ele aldığı yazıda Huntington, medeniyetleri Batı, İslam, Japon, Hint, Konfüçyüs, Latin Ame­rika, Slav-Ortodoks ve Afrika olmak üzere sekize ayırmaktadır. Ayrıca Batı Medeniyeti dışındaki ülkelerin Batılılaşma gayretlerini beyhude gör­mektedir çünkü Batı, ona göre erişilemezdir.

Yazısının devamında Batı ve geri kalan ülke­lerin karşıtlıklarından bahseden Huntington, küresel dünya güvenliği için çok kültürlülüğü savunmuş olmasına karşın diğer kültürlerin varlığını tehdit olarak algılamıştır. Ortaya konu­lan bu durum Batının çok kültürlülüğü savunan bir düşünceye sahip olduğu hususunda akıllar­da soru işareti meydana getirmektedir. Anla­şılmaktadır ki Huntington bu fikirleri ile İslam ve Hristiyan dünyasını karşı karşıya getirmek istemektedir. Buna ek olarak Avrupa’da var olan İslamofobiyi körüklemeyi, İslam’a karşı sergile­nen sert tutumu ve uygulamaya koyulacak ey­lemleri meşrulaştırmayı hedeflemektedir.

 

BATININ DÜŞMAN ARAYIŞI

 Batının benimsediği medeniyet tanımında, bir ötekine ihtiyaç duyduğu, onun varlığı (öteki) ile var olduğu, yokluğu ile de yok olduğu bilin­mektedir. Düşmanların yokluğunu kendi sonu gibi gören bir zihniyet elbette varlığını sürdü­rebilmek için bir düşman yaratacaktır. Ernest Renan: “Ortak acı sevinçten daha birleştiricidir” sözüyle bu duruma işaret etmiştir. Bir televiz­yon programında İbn Haldun Üniversitesi Rek­törü Prof. Dr. Recep Şentürk’ün Huntington ile yaşadığı hatırasını sizlerle paylaşınca bahsedi­len fikrin tezahürü görülecektir:

“1992 yılında Huntington, Columbia Üni­versitesinde yaptığı bir konuşmada -O zaman ABD’nin Oklahoma kentinde bombalama eylem­leri olmuştu ve ABD kendi iç sorunları ile boğuş­maya başlamıştı- Sovyetlerin yıkılışından sonra ‘Kendi iç bütünlüğümüzü sağlayabilmemiz için bir dış düşman yaratmamız lazım’ dedi. Tahta­ya on alternatif düşman yazdı. (Çin, İslam, Hin­distan, Rusya, Avrupa vd.) Özetle Huntington’un vardığı sonuç biz İslam’ı kendimize düşman edi­nirsek daha kazançlı çıkarız.”1 Bu fikrin tezahür­lerinden bir diğeri olan NATO 8. Genel Sekrete­ri Willy Claes’ın 1995 yılında bir konuşmasında ifade ettiği: “İslam fundamentalizmi komünizm kadar tehlikelidir ve NATO’nun yeni düşmanı İslam’dır”2 söylemi de Batının varlığını devam ettirme düşüncesini düşmanlarına bağladığını göstermektedir!

Makalesinin sonunda ise anlatmış olduğu bütün durumları hesaba katarak Batı için çö­züm önerilerini sıralayan Huntington, “öte­kiler” olarak adlandırdığı batılı olmayan ül­kelerin, Batıya karşı oluşturabilecekleri olası birlikteliğe karşı önlem alınması gerektiğini vurgulamaktadır.

 

SONUÇ

Tanıttığımız bu makale ile Batının nasıl pro­jeler ürettiğini ve nasıl hareket ettiğini izah et­miş olduk. Kendi varlığını devam ettirebilmek için küresel ölçekte birçok proje yapan Batı Medeniyetine karşı mücadele edebilmek ancak profesyonel kadrolar ve büyük çalışmalar ile mümkündür. Ama ne yazık ki büyük bir mede­niyet iddiasında bulunan Müslümanlar amatör kadrolar, küçük çalışmalar ve insani yardım­larla görevlerini yaptıklarını düşünmektedirler. İslam Medeniyeti güneşi ile dünyayı yeniden aydınlatmak isteyen biz Müslümanların, büyük projeler ve büyük kadrolar ile hareket ederek hedefe doğru özveriyle cehd-u gayret etmemiz gerekmektedir!

 

  1. Recep Şentürk, “Farklı Bakış 43.Bölüm-Medeniyetler Çatışması”, Alıntı yapılan site: youtube.com/watch?v=fCVgVrG7iLM, Erişim tarihi 21.06.2020.
  2. Murat Silinir, “Stratejik Bir İnşa Planı Olarak Medeniyetler Çatışması”, Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi, Cilt 6, Sayı 1, 2016, s. 76
  •