Fıkıh

Ramazan Ayı’na Özel Fıkhi Sorular

Paylaş:

Mübarek Ramazan Ayı’nın gelmesi ile birlikte birçok Müslümanın aklına takılan sorular gündeme gelmeye devam ediyor. Oruç ile ilgili güncel sorulardan bazıları şu şekilde:

Oruçluyken Sigara İçmek Ya Da Sigara Dumanının Gelmesi Orucu Bozar Mı?

Oruçlu iken sigara içmenin orucu bozduğu din bilginleri ve Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirtilmektedir. Elektronik sigaranın da orucu bozduğu bu kapsamda bilinmektedir. Oruçluyken isteyerek sigara içmenin orucu bozduğu konusunda İslam âleminde fikir birliği vardır.

Sigara içmek orucu bozar fakat sigara dumanı orucu bozmamaktadır. Buna göre oruçluyken bilerek sigara içen kişinin orucu bozulur ve kazası gerekmektedir. Sigara dumanına maruz kalanın orucu bozulmadığı için bunun kazası gerekmez.

Böbrek Hastası Olan Biri Oruç Tutmasa Olur Mu?

Eğer bir kimsenin böbreği akşama kadar susuz kalamıyorsa, şiddetli bir ağrı yapıyorsa veya böbreği daha kötüye gidecekse oruç tutmaması caizdir. Başka zamanda kazasını da tutamıyorsa fidyesini vermesi gerekir.

Başkasının Yerine Oruç Tutulabilir Mi?

İbadetler başlıca üç çeşittir: Bedenle yapılan ibadetler: Namaz kılmak, oruç tutmak ve Kur’an okumak gibi... Mal ile yapılan ibadetler: Zekât ve fitre vermek, kurban kesmek gibi... Hem beden hem de mal ile yapılan ibadetler: Hac gibi... Birinci maddede belirtilen namaz, oruç gibi bedenle yapılan ibadetlerde hiçbir şekilde vekâlet caiz değildir. Bunları yükümlünün kendisinin yapması gerekir. Bu ibadetlerin insanın hem bedeni hem de ruhu üzerinde çok önemli ve olumlu etkisi vardır.

Bedeni bir ibadet olan Ramazan orucunu sağlığı yerinde olanlar tutar. Eğer oruç tutamayacak derecede hasta olursa orucu erteler, iyileşince tutamadığı günler sayısınca orucu bizzat kaza etmesi gerekir. Oruç tutmaya gücü yetmeyen düşkün ve yaşlı kimseler, ömür boyu iyileşme ümidi olmayan hastalar, güçleri varsa, fidye verirler.  Allah rızası için kılınan namazın, verilen sadakanın ve okunan Kur’an’ın sevabı başkalarına, özellikle ölülerin ruhlarına bağışlanabilir ve bağışlanan bu sevaplardan ölüler yararlanır. Fakat bu bağışlar ölünün namaz ve oruç borçlarının yerine geçmez, onu sorumluluktan kurtarmaz.

Banyo Yapmak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken banyo yapmak orucu bozmaz hatta kişiyi rahatlatan bir davranış sayıldığı için müstehap görülmüştür. Çünkü din, “Zorlaştırmayınız, kolaylaştırınız”1 der. Oruçluyken banyo yapan kimse, ağız ve burnundan su yutmadığı müddetçe, yıkanması orucuna zarar vermez.

Oruçluyken gusül alması gereken bir kişi, normal zamana göre daha ihtiyatlı davranması gerekir. Ağzına, burnuna su veren kimse aşırıya kaçmamalıdır. Bir kişinin gusülsüz olması namaza engeldir ancak oruca engel teşkil etmez. Bu sebeple henüz temizlenmemişken oruca niyet eden kişinin, imsak sonrası yıkanması mümkündür.

Kefaret Orucu Nedir? Ramazan Ayı’nda Bozulan Orucun Kazası Nasıl Yapılır?

Orucu kasten, yani mazereti olmadığı halde bilerek bozmak, Ramazan Ayı’nın hürmetine yapılmış saygısızlıktır ve büyük günahtır. Hz. Peygamber, orucunu bu şekilde bozanların kefaret ile yükümlü olacaklarını belirtmiştir.2

Oruç kefareti, iki kameri ay veya 60 gün ara vermeksizin oruç tutmaktır. Buna da gücü yetmeyen kişi, 60 fakiri bir gün ya da bir fakiri 60 gün doyurur. Bu kefaretin yanında ayrıca, tövbe edilmesi ve bozulan orucun da kazası gerekir.3*

 

  1. Buhari
  2. Buhari, Müslim
  3. Merğinani, el-Hidaye, II, 261-262

* furkanhaber.net sitesinden kısaltılarak alınmıştır.