Güncel

Üniversiteli Genç Kardeşime…

Paylaş:

Sevgili Genç Kardeşim…

Yıllarca emek verdiğin, fedakârlık gösterdiğin ve yoğun bir dönemin ardından hayalini kurduğun üniversitenin kapılarından içeriye adım atıyorsun. Belki yeni başladın, belki son senen, belki diğer yıllarındasın...  Öncelikle şunu kabul edelim ki bir insanın gelişimine yoğunlaştığı, değişim rüzgârlarının estiği yıllar üniversite yıllarıdır. Bu yıllar senin ya en verimli, hayırla yâd edebileceğin bir dönem olacak ya da en verimsiz, pişmanlıkla anacağın bir dönem. Hangisi olacağına amellerin ile sen karar vereceksin.

Bu zamanları nasıl değerlendireceğin hakkında sana ufak fakat hayat kurtaran bazı tavsiyelerde bulunmak istiyorum:

  1. Allah’ın Rızasına Uygun Yaşa: Hayatın her aşamasında tüm davranış ve tutumlarımızı vuracağımız mihenk taşımız bu maddedir. Yaşamımızın ve ibadetlerimizin her yaşta her koşulda ve her mekânda Allah’ın rızası için olduğunu unutmamalısın. Çünkü mü’min bir genç olarak; saatlerimiz bu ölçüye ayarlı, kalplerimiz bu ritme uygun, aklımız bu terazi ile ölçülü olmalı ki yaşamın her anında iki dünyamızı da imar edebilelim.
  2. Kalacak Yerini ve Birlikte Kalacağın Arkadaşlarını İyi Seç: Gerçek anlamda kaliteli bir zaman geçirmek için ömrünün kıymetini bilen kimselerle birlikte olmaya çalış. Doğruya sevk eden arkadaşların olsun. Herkes uykudayken sabah namazıyla şenlendirmelisin odanı… Unutma, namaz kılmayan arkadaşlar sana namazı unutturur, namaz kılan arkadaş ise sen unutsan bile sana namazı hatırlatır.
  3. Tek Bir Eğitimle Yetinme: Zihni, enerjisi, hafızası, iradesi ve algı gücü kuvvetli birey olarak asla tek bir eğitimle yetinme. Üniversitenle birlikte İslami eğitim al. Bu sana 4-5 yılını sağlam, dininde sebatkâr ve iradesi kuvvetli birey olmayı, haramlara düşmemeyi ve helal daire içerisinde huzuru sağlar. Eğitim ve gelişimini yalnızca üniversite ile sınırlandıranlar hem asosyal olmaya daha eğilimli hem de dar bakışlı olmaya yatkındırlar.
  4. Haramlarla Mesafeni Koru: Üniversitelerde haram dolu etkinliklerin olduğu ve bunların reklamlarının çokça yapıldığını biliyoruz. Fakat Müslüman, bulunduğu ortamın şeklini alan değil bulunduğu ortama şekil verme idealini göğsünde taşıyandır. Bulunduğun kampüste ve fakültede Müslüman’ca duruşu muhafaza etmenin, ilimle ve salih bir toplulukla birlikte olmaktan geçtiğini unutmamalısın. Göz kapaklarını indiren, iffet ve tesettüründen taviz vermeyen, dua ile kuşanan Müslüman’ca bir duruş…
  5. Duyarlı ve İdealist Ol: Genç bir birey ve üniversite öğrencisi olarak çok yüksek bir potansiyele sahipsin ve insanların da senden beklentileri olacaktır. Her şeyden önce bu beklentiler sadece akademik başarıyla alakalı değil çevremizde maddi/manevi anlamda yardıma ihtiyacı olan insanlar var. Allah’ı unutmanın ve sekülerleşmenin neticesinde bir buhran içerisinde olan arkadaşlarını göreceksin belki. Onların elinden tutmalı, Allah’ı anlatmalı, çayına, kahvaltına, samimi ve temiz ortamlarına davet etmelisin. Lüks ve pahalı yurtların teras katlarında, nargile kafelerin kızlı erkekli kitap tahlillerinde değil, bir öğrenci evinin yer sofrasında kuracaksın hayallerini, Rabbini anlatırken, büyüteceksin sevdanı… Sana üniversiteyi unutulmayacak kılan unsurun temiz ve safi davan olduğunu unutmayacaksın…
  6. Derslerini Önemse: Derslerinde, yaptığın her işte en iyi olmayı hedefle. Müslüman yaptığı işi en güzel yapandır. Hangi bölümde olursan ol alacağın akademik bilgileri önemse, öğrendiklerini Allah için kullanmanın yollarını düşün. Bugün amaç haline gelse de üniversitenin İslam davası için bir araç olduğunu unutma ve sana akıl ve ilim nimetini bahşeden Allah Azze ve Celle’ye tüm yetenek ve kabiliyetlerini sun. Sana verilen her nimetten hesaba çekileceğini unutma.
  7. Kütüphane ve Mescitleri İkinci Evin Olarak Gör: Ev, okul ve kafeler arasında geçen bir 4 yıl yerine, çoğunlukla Müslüman’ın sosyal yaşam alanı olan mescitleri, kütüphaneleri vs. buluşma noktası haline getirerek daha yolun başında hayırlı ve kaliteli alışkanlıklar kazanabilirsin.
  8. Yeni Şehrini Tanı: Eğitim hayatı süresince sadece kampüste vakit geçirmek kötü bir üniversite hayatı olabilir. Ön yargısız bakmasını bilirsen, sokakları, müzeleri, doğal ve tarihi güzellikleri, sinemaları, tiyatroları ile her şehrin, birbirinden farklı güzellikler barındırdığını görebilirsin. Bu, ortama daha kolay adapte olmanı ve çevre edinmeni sağlayacaktır.
  9. Her Konuda Seçici Ol: Üniversite çok farklı memleketlerden gelmiş insanları aynı çatı altında buluşturur. Tanışılan her insan ufkunu genişletir ve olaylara farklı açılardan bakmana yardımcı olur. Çünkü her insanın hikâyesi, zevkleri, seçimleri kendine özgüdür. Senin için normal olan durumların farklı kültürlerde tuhaf karşılandığını fark ettiğinde, dünyaya bakış açın değişir. Bu farklılıklar içerisinde dinlemeli, görmeli, bilmeli fakat inancın doğrultusunda seçimlerini gerçekleştirmelisin.
  10. Okumadığın Gün Ziyanda Olacağını Unutma: Uygun zaman, zemin ve zihin yapısı bu dönemde mevcutken kendini fikrî, kültürel, edebi ve siyasi yönden geliştirmelisin. Öncelikle hayatta en büyük zihnî ve kalbî gelişimini sağlayacak, fikir pencereni açacak, ufkunu genişletecek, toplumlara, sistemlere eleştirel bakmanı sağlayacak kitabı okumalısın; O Kur’an’dır… Çantanda mutlaka bir meal, bir kitap bulundurmalısın. Diğer yönden dini, edebi, dünya klasikleri, modern klasik eserleri okumalı; sinema, seminer, tiyatro, sempozyum gibi sende birikim meydana getirecek etkinliklerden bihaber olmamalısın. Okumalar yaparken de bu okumaların seni nelere yönlendirdiğine dikkat et. Faydasız, seni ilgilendirmeyen tartışmalara mı giriyorsun yoksa ufkunu genişletip Kur’an’a daha mı çok yaklaşıyorsun?

 

Aldığımız her nefes, attığımız her adımla dünyada bir iz bırakıyoruz adeta. Öldüğümüzde yahut bir yerden ayrıldığımızda arkamızda nasıl bir tablo bıraktığımız ortaya çıkıyor. Atası Hz. İbrahim olan bir dinin varisi olduğunu unutma. Büyük bir mirasa ve böylesine önemli bir göreve sahip olan biri nasıl olur da hayatının en kıymetli yıllarını amaçsızca geçirebilir? “Sizin en hayırlılarınız görüldüklerinde Allah’ı hatırlatanlarınızdır”1 nebevi müjdesi bayrak olsun ve asılsın yüreğine...

Geçireceğin eğitim hayatının hem sana hem de Ümmet-i Muhammed’e hayırlı hizmetlerde fayda sağlamasını, kaygan bir zemin olan üniversite hayatında kalbinin ve ayaklarının İslam davası üzerinde sabit kalmasını Rabbimden niyaz ederim…

Yolun açık olsun…

  1. İbn Mâce